image image image image
Förra bilden Nästa bild
 

Elbilarnas räckvidd

Hur långt du kommer på en laddning beror till stor del på hastighet och körsätt. Högre hastigheter och mer användning av AC/värmare medför en kortare räckvidd

Nissan Leaf:

Effektiv räckvidd 24 kWh: 11-18 mil (9-17 mil på vintern)

Effektiv räckvidd 40 kWh: 20-30 mil (15-25 mil på vintern)

Renault Zoe:

Effektiv räckvidd 22 kWh: 10-16 mil (9-14 mil på vintern)

Effektiv räckvidd 41 kWh: 20-30 mil (15-25 mil på vintern)

Nissan eNV-200:

Effektiv räckvidd: 10-15 mil (9-14 mil på vintern)

Tesla Model S 90D (ENDAST I KALMAR):

Effektiv räckvidd: 40-50 mil (30-35 mil på vintern)

          

Hur får jag ut mesta möjliga räckvidd?

Den viktigaste faktorn för hur långt du kommer är din hastighet. Hastigheter över över 90 km/h (såsom motorvägskörning) drar betydligt mer energi vilket leder till kortare räckvidd.

Andra faktorer är yttertemperatur och användande av AC/kupévärme.

Flera av våra elbilar (Leaf, Zoe, eNV-200) har ett så kallat Eco-läge. Med detta aktiverat går bilen extra energieffektivt och mer ström återvinns vid inbromsningar. Därför rekommenderar vi att du alltid kör med detta läge aktiverat. Du aktiverar Eco-läget via knapp på ratten (nya Nissan Leaf och eNV-200), en knapp framför växelspaken (Renault Zoe), eller genom att välja växel D två gånger (första generation Nissan Leaf). Eco-läget kan alltid aktiveras under färd.

Var kan man ladda elbilen?

Med den medföljande laddkabeln kan du ladda elbilarna i alla vanliga svenska eluttag (som har 16 Ampere säkring). Förlängningssladd/sladdvinda rekommenderas ej och används på egen risk. Bilens navigeringssystem kan användas för att hitta laddplatser och vår kundservice hjälper dig gärna med tips inför längre resor. För ytterligare information kring var det finns laddplatser se www.uppladdning.nu (uppladdning.nu har ingen association med Move About AB). 

Inför längre resor är du varmt välkommen att höra av dig till vår kundservice på info@moveabout.se så hjälper vi dig att hitta laddstationer!

Hur lång tid tar det att ladda?

Våra elbilar kan laddas på flera sätt. Det vanligaste är med den medföljande laddkabeln till ett vanligt svenskt eluttag med 230V och 16A säkring och alla våra elbilar kan laddas på detta sätt. Att ladda Leaf, Zoe, eNV-200 och Kangoo från tom till full på detta sätt tar 10-12 timmar. För att förlänga elbilens räckvidd finns även så kallad snabbladdning, vilket ännu inte finns på alla orter. Nissan Leaf och eNV-200 stöder snabbladdare av typen "Chademo", Renault Zoe använder "Typ 2, Mode 3", Tesla Model S kan snabbladda med "Chademo" och Teslas egna laddstationer som heter "Superchargers". Att snabbladda ger normalt laddning på upp till 80% på cirka 30 minuter. I de fall där snabbladdningen är avgiftsbelagd är det du som bokar som står för denna kostnad.

Hur vet man hur långt man kan köra?

I instrumentpanelen kan du se hur långt du förväntas komma vid bibehållet körsätt. Vid högre hastigheter och mer strömförbrukande körsätt kan den förväntade räckvidden sjunka snabbt i början av körningen när bilen lär sig ditt körsätt.

Move About har ett bokningssystem som är specialanpassat just för elbilar. När du bokar anger du din förväntade körsträcka och bokningssystemet tilldelar dig den elbil som passar bäst för din resa. På så sätt kan elbilarna användas med maximal effektivitet och utan onödiga laddtider. Detta gör att ännu fler elbilspoolare kan dela på färre elbilar vilket är både resurssmart och klimatsmart!