FAQ

FAQ

Generella frågor

För att kunna boka behöver du ett medlemskap i Move About och du kan registrera dig genom att klicka på länken ”Bli medlem”. Där fyller du i dina kontaktuppgifter, bifogar körkort och skriver i eventuell kampanjkod.

Så snart ditt medlemskap är godkänt kommer du att få ett mejl och du är då redo att logga in.

För att kunna boka privatresor behöver du också lägga in ditt betalkort i din användarprofil.

Ja!

Utöver våra privatmedlemskap erbjuder vi även företagsmedlemskap till allt från enmannaföretag till stora organisationer.

Medlemskapet fungerar på samma sätt, en fast månadsavgift och därefter betalar ni bara för körningarna.

Kontakta oss på info@moveabout.se så hjälper vi er komma igång!

Move About säkerställer alltid att du kör på el från förnybara källor såsom sol, vind och vatten, för maximal klimatnytta!

På flera orter har vi även satt upp solcarports som både skyddar fordonen från väder och vind samt laddar med lokalproducerad solenergi.

Alla våra fordon är helförsäkrade vilket skyddar både dig och fordonet mot alla skador som kan uppstå.

Skulle du vara vållande till en skada betalar du självrisken som är upp till 6 500 kr för våra elbilar och 1 500 kr för elcyklarna.

Du hittar våra kompletta försäkringsinformation i våra användarvillkor.

Nej, det får du inte. Våra bilar får inte lämna Sverige.

Nej tyvärr. På grund av bland annat allergier är det inte tillåtet att ha med något djur i våra bilar.

Nej!

Nej, det är inte tillåtet. Men du är varmt välkommen när du har ett giltigt körkort!

Bilarna

Den viktigaste faktorn för hur långt du kommer är din hastighet. Motorvägskörning drar mer energi vilket leder till kortare räckvidd.

Andra faktorer är yttertemperatur och användande av AC/kupévärme.

Flera av våra elbilar (Leaf, Zoe, eNV-200) har ett så kallat Eco-läge. Med detta aktiverat går bilen extra energieffektivt och mer ström återvinns vid inbromsningar.

Du kan alltid se i bilens instrumentpanel hur långt den förväntas gå vid bibehållet körsätt.

Nästan alla våra elbilar kan snabbladdas på 30-60 minuter, läs mer om detta nedan!

Med den medföljande laddkabeln kan du ladda elbilarna i alla vanliga svenska eluttag (som har 16 Ampere säkring). Förlängningssladd/sladdvinda rekommenderas ej då belastningen kan skada kabeln.

Bilens navigeringssystem kan användas för att hitta laddplatser och vår kundservice hjälper dig gärna med tips inför längre resor.

För ytterligare information kring var det finns laddplatser se www.uppladdning.nu (uppladdning.nu har ingen association med Move About AB). 

Inför längre resor är du varmt välkommen att höra av dig till vår kundservice på info@moveabout.se så hjälper vi dig att hitta laddstationer!

Våra elbilar kan laddas på flera sätt. Det vanligaste är med den medföljande laddkabeln till ett vanligt svenskt eluttag med 230V och 16A säkring och alla våra elbilar kan laddas på detta sätt. Att ladda de mindre elbilarna på detta sätt tar 10-12 timmar, och för de större omkring 15-20 timmar.

Det finns även tusentals dedikerade laddplatser som kan elbilarna mycket snabbare, cirka 2-4 timmar.

För att förlänga elbilens räckvidd finns även så kallad snabbladdning, vilket ofta finns i städer och längs med motorvägsnätet. Nissan Leaf och eNV-200 stöder snabbladdare av typen “Chademo”, Renault Zoe använder “Typ 2, Mode 3”, Tesla Model S kan snabbladda med “Chademo” och Teslas egna laddstationer som heter “Superchargers”. Att snabbladda ger normalt laddning på upp till 80% på cirka 30 minuter. I de fall där snabbladdningen är avgiftsbelagd är det du som bokar som står för denna kostnad.

I instrumentpanelen kan du se hur långt du förväntas komma vid bibehållet körsätt. Vid högre hastigheter och mer strömförbrukande körsätt kan den förväntade räckvidden sjunka snabbt i början av körningen när bilen lär sig ditt körsätt.

Move About har ett bokningssystem som är specialanpassat just för elbilar. När du bokar anger du din förväntade körsträcka och bokningssystemet tilldelar dig den elbil som passar bäst för din resa. På så sätt kan elbilarna användas med maximal effektivitet och utan onödiga laddtider. Detta gör att ännu fler elbilspoolare kan dela på färre elbilar vilket är både resurssmart och klimatsmart!

Ja, men om du delar din elbilsresa med en vän eller partner får ni dela på körningen. Du får dock inte överlämna en bokad elbil till någon utanför hushållet.

När du hämtar upp bilen är det viktigt att du kontrollerar bilen efter skador. Skulle du hitta en skada kan du enkelt se om den är anmäld via vår app, skulle skadan inte vara med ber vi dig ta en bild med din telefon och mejla till info@moveabout.se.

Har du inte möjlighet att mejla ber vid dig kontakta vår kundservice på 031-799 28 så noterar vi skadan åt dig.

Först måste man aktivera sin bokning och ta ut nyckeln ur handskfacket. Om det är en Nissan Leaf eller en Renault Zoe så finns det en knapp med en symbol som ser ut som en sladd på nyckeln. Den knappen behöver man trycka på och hålla inne i några sekunder tills bilen ger ett litet surrande ljud (Renault Zoe) eller 3 bipp (Nissan Leaf) ifrån sig. Sen är bara att ta ut laddkabeln ur bilen och ta den med sig på sin resa.

Tesla

För att hyra Move Abouts elfordon behöver du bli medlem via vår hemsida eller app. Därefter kan du själv boka elbil när du vill och låsa upp med din mobil. Det kostar 99 kr per månad att vara medlem och är du student betalar du bara 49 kr, vi bjuder alltid på första månadens medlemsavgift.

Och för att få tillgång till Tesla måste du vara över 24 år.

Både och! Du som har ett tjänstemedlemskap kan välja att hyra Tesla för din tjänsteresa, men det går också bra att hyra bilarna privat och betala direkt med ditt betalkort.

Du betalar per timme 295 kr eller väljer något av våra erbjudanden, såsom 1 295 kr för ett dygn eller 1 995 kr för en hel helg. Inga milavgifter tillkommer!

Du låser upp bilen med vår app och din pin-kod. Våra Teslor har inga nycklar så under din bokning kan du låsa och låsa upp med appen. När du är redo att återlämna bilen kopplar du in den på laddning och trycker sedan på ”återlämna”.

I din Teslahyra ingår det 4 st. snabbladdningstillfällen från Teslas superchargernätverk utan kostnad. Du behöver ingen kod eller laddbricka för att starta laddningen, du bara kopplar in bilen så startar laddningen direkt. Att ladda från andra laddstationer som inte tillhör Tesla ingår inte i hyran utan bekostas av dig som hyr.

Vi har startat med Teslor i Göteborg, Trollhättan och Kalmar, men fler orter är på väg! Håll utkik på våra sociala medier för att hålla dig uppdaterad på alla våra nya poolplatser, och du vet väl om att du utöver Tesla även kan hyra Nissan Leaf, e-NV200, Renault Zoe, VW ID3, och många fler på över 70 platser runt om i landet.

Ja, alla våra Model 3 har det. Vår Tesla Model S i Kalmar har det dock inte. Tänk på att det alltid är du som förare som är ansvarig för bilens framförande oavsett om autopilot används eller inte.

Elcyklarna

Nej, du behöver inget körkort för att boka elcykel. Du behöver dock vara 18 år eller äldre och ha skapat ett användarkonto via vår hemsida eller app.

I vår app klickar du på ”påbörja resa”, du får då en upplåsningskod som du knappar in på panelen på elcykelstället. Sedan trycker du cykeln först framåt sedan kan du backa ut den ur stället.

För att återlämna trycker du tillbaka cykeln i stället så låser den sig automatiskt och din bokning avslutas.

Det beror på hur mycket hjälpkraft du använder. Du kan själv ställa in detta med plus- och minusknapparna på vänster styrhandtag. Uppskattad räckvidd är omkring 4 mil.

Medlemskap

För att pausa eller säga upp ditt medlemskap mejlar du till info@moveabout.se så hjälper vi dig. Vi har inga bindningstider!