FAQ

FAQ

Generella frågor

För att avsluta eller ändra ditt konto så skickar du ett mejl med dina uppgifter till info@moveabout.se så hjälper vi dig. Om du väljer att avsluta ditt konto kan du när som helst återaktivera det genom att mejla till oss.

Ladda ner Move Abouts app eller registrera dig på hemsidan och identifiera dig med BankID. Du behöver även ha ditt körkort tillgängligt.

Sen är det bara att resa fritt. Fossilfritt.

Ja!

Utöver våra privatmedlemskap erbjuder vi även företagsmedlemskap till allt från enmannaföretag till stora organisationer.

Här kan du läsa mer om våra företagspaket.

Kontakta oss på sales@moveabout.se så hjälper vi er komma igång!

Move About säkerställer alltid att du kör på el från förnybara källor såsom sol, vind och vatten, för maximal klimatnytta!

På flera orter har vi även satt upp solcarports som både skyddar fordonen från väder och vind samt laddar med lokalproducerad solenergi.

Alla våra fordon är helförsäkrade vilket skyddar både dig och fordonet mot alla skador som kan uppstå.

Skulle du vara vållande till en skada som kräver nyttjande av bilens vagnskadeförsäkring betalar du självrisken som är upp till 6 500 kr för våra elbilar och 1 500 kr för elcyklarna.

Du hittar våra kompletta försäkringsinformation i våra användarvillkor.

Nej, det får du inte. Våra bilar får inte lämna Sverige.

Nej tyvärr. På grund av bland annat allergier är det inte tillåtet att ha med något djur i våra bilar.

Nej, det är inte tillåtet. Men du är varmt välkommen när du har ett giltigt körkort!

Bilarna

Den viktigaste faktorn för hur långt du kommer är din hastighet. Motorvägskörning drar mer energi vilket leder till kortare räckvidd.

Andra faktorer är yttertemperatur och användande av AC/kupévärme.

Flera av våra elbilar (Leaf, Zoe, eNV-200) har ett så kallat Eco-läge. Med detta aktiverat går bilen extra energieffektivt och mer ström återvinns vid inbromsningar.

Du kan alltid se i bilens instrumentpanel hur långt den förväntas gå vid bibehållet körsätt.

Nästan alla våra elbilar kan snabbladdas på 30-60 minuter, läs mer om detta nedan!

Du kan ladda bilen du har hyrt hur mycket du vill ifrån den stationen du hämtade bilen på. Behöver du ladda under resans gång kan du använda bilens navigeringssystem för att hitta laddplatser.

Utöver bilens navigationssytem finns det många användbara appar och webbsidor som visar tillgängliga laddstationer, tex uppladdning.nu och Charge finder (ingen av dessa sidor har någon association med Move About AB). 

De flesta bilar har en laddkabel som du kan använda för ladda elbilen i alla vanliga svenska eluttag (som har 16 Ampere säkring). Förlängningssladd/sladdvinda rekommenderas ej då belastningen kan skada kabeln. Denna typ av laddning tar väldigt lång tid och rekommenderas inte för bilar med större batteri.

Är det första gång du ska köra en längre resa? Hör gärna av dig till vår kundservice på info@moveabout.se så hjälper vi dig att planera laddstopp för din resa.

Våra elbilar kan laddas på flera sätt. Du kan alltid ladda bilen hur mycket du vill på den stationen du hämtade bilen på. De flesta bilarna laddas med Type 2 vilket innebär att det tar ca 2-8 h beroende på hur stort batteri bilen har och hur mycket ström laddstolpen ger.

Det finns även tusentals publika laddplatser där du kan ladda bilen. Det finns många bra webbsidor och appar som visar var dessa finns, tex uppladdning.nu och Charge finder (ingen av dessa sidor har någon association med Move About AB). 

På många av de publika laddplatserna tillhanda hålls även så kallad snabbladdning. Nissan Leaf och eNV-200 stöder snabbladdare av typen “Chademo”, Volkswagen ID3 använder “CCS”, Tesla Model 3 och Model Y använder “CCS” och Teslas egna laddstationer som heter “Superchargers”. Att snabbladda ger normalt laddning på upp till 80% på cirka 20-50 minuter beroende på hur tomt batteriet är. I de fall där snabbladdningen är avgiftsbelagd är det du som hyr bilen som står för denna kostnad.

Bilens maximala räckvidd beror på hur stort batteri den har. Här kan du läsa mer om vilka fordon vi har och dess maximala räckvidd. På instrumentpanelen i din bokade bil kan du se hur långt du förväntas komma vid bibehållet körsätt. Vid högre hastigheter och ett mer strömförbrukande körsätt kan den förväntade räckvidden sjunka snabbt i början av körningen när bilen lär sig ditt körsätt. 

Move About har ett bokningssystem som är specialanpassat just för elbilar. När du bokar anger du din förväntade körsträcka och bokningssystemet tilldelar dig den elbil som är bäst lämpad för din resa. På så sätt kan elbilarna användas med maximal effektivitet och utan onödiga laddtider. Detta gör att ännu fler elbilspoolare kan dela på färre elbilar vilket är både resurs- och klimatsmart.

Ja, för att boka bil måste man ha registrerat sig hos oss. Detta för att vi ska kunna verifiera din identitet och att du har ett giltigt körkort.

Du får inte heller överlämna en bokad elbil till någon. Om någon annan i ditt hushåll också vill kunna boka och köra våra bilar kan de registrera sig kostnadsfritt genom att uppge ditt namn vid registreringen. När de sen är registrerade kan ni dela på körningen om ni ska på en resa, men den som bokar är ansvarig för bilen.

När du hämtar upp bilen är det viktigt att du kontrollerar bilen efter befintliga skador. Skulle du hitta en skada kan du enkelt se om den är anmäld via vår app. Skulle skadan inte vara med ber vi dig ta en bild med din telefon och mejla till support@moveabout.se. Skriv registeringsnummer i rubriken och beskriv skadan i mejlet.

 

För att kunna lossa laddkabeln behöver du först aktivera din bokning. Därefter kan du behöva låsa upp laddporten på bilen. För exempelvis en Nissan Leaf eller Renault Zoe så trycker du på den knapp som sitter på vänster sida om ratten, närmast dörren, eller på knappen längst ner på nyckeln. För Tesla lossas kabeln genom att trycka på blixtsymbolen på skärmen i bilen. Symbolen sitter på vänster sida av skärmen, på vyn över bilen. För en Honda E lossas laddkabeln genom att trycka på den lilla knappen inuti laddluckan, till höger om uttaget.

För många andra bilar så kan laddkablen lossas när bilen är upplåst. Om kabeln inte går att ta ut, lås bilen och lås upp på nytt i appen eller med nyckeln.

 

 

Tesla

För att hyra Move Abouts elfordon behöver du bli medlem via vår hemsida eller app. Därefter kan du själv boka elbil när du vill och låsa upp med din mobil. Det kostar 99 kr per månad att vara medlem och är du student betalar du bara 49 kr.

Och för att få tillgång till Tesla måste du vara över 24 år.

Både och! Du som har ett tjänstemedlemskap kan välja att hyra Tesla för din tjänsteresa, men det går också bra att hyra bilarna privat och betala direkt med ditt betalkort.

Du betalar per timme 295 kr eller väljer något av våra erbjudanden, såsom 1 295 kr för ett dygn eller 1 995 kr för en hel helg. Inga milavgifter tillkommer!

Du låser upp bilen med vår app och din pin-kod. Våra Teslor har inga nycklar så under din bokning kan du låsa och låsa upp med appen. När du är redo att återlämna bilen kopplar du in den på laddning och trycker sedan på ”återlämna”.

I din Teslahyra ingår det 4 st. snabbladdningstillfällen från Teslas superchargernätverk utan kostnad. Du behöver ingen kod eller laddbricka för att starta laddningen, du bara kopplar in bilen så startar laddningen direkt. Att ladda från andra laddstationer som inte tillhör Tesla ingår inte i hyran utan bekostas av dig som hyr.

Vi har Tesla i Göteborg, Trollhättan, Kalmar, Stockholm och Linköping men fler orter är på väg! Håll utkik på våra sociala medier för att hålla dig uppdaterad på alla våra nya poolplatser, och du vet väl om att du utöver Tesla även kan hyra Nissan Leaf, e-NV200, Renault Zoe, VW ID3, och många fler på över 70 platser runt om i landet.

Ja, alla våra Model 3 har det. Vår Tesla Model S i Kalmar har det dock inte. Tänk på att det alltid är du som förare som är ansvarig för bilens framförande oavsett om autopilot används eller inte.

Elcyklarna

Nej, du behöver inget körkort för att boka elcykel. Du behöver dock vara 18 år eller äldre och ha skapat ett användarkonto via vår hemsida eller app.

I vår app klickar du på ”påbörja resa”, du får då en upplåsningskod som du knappar in på panelen på elcykelstället. Sedan trycker du cykeln först framåt sedan kan du backa ut den ur stället.

För att återlämna trycker du tillbaka cykeln i stället så låser den sig automatiskt och din bokning avslutas.

Det beror på hur mycket hjälpkraft du använder. Du kan själv ställa in detta med plus- och minusknapparna på vänster styrhandtag. Uppskattad räckvidd är omkring 4 mil.

Medlemskap

För att pausa eller säga upp ditt medlemskap mejlar du till info@moveabout.se så hjälper vi dig. Vi har inga bindningstider!